• Utama

Kami mahu memastikan laman web ini berguna dan berinformasi sebaik mungkin. Komen anda akan membantu kami untuk meningkatkan mutu perkhidmatan sedia ada. Anda dialu-alukan menggunakan perkhidmatan ini jika anda mempunyai sebarang pertanyaan/maklumbalas berkaitan jabatan.

Captcha Image


Looi Tuan Chee ( Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. ): Pemecahan Geran (Status Permohonan)

Salam sejahtera tuan/puan,

Saya Looi Tuan Chee pemilik tanah di atas Lot 12445 (GM 9767) telah membuat permohonan memecahkan bahagian tanah di lot yang dinyatakan pada tahun 2019. Majlis Perbandaran Manjung telah menghantar permohonan saya untuk diproses pada 26 Februari 2020. Sehingga ke hari ini saya masih belum menerima apa-apa notis mengenai permohonan saya. Saya amat berharap pihak tuan/puan dapat memberitahu status permohonan saya dengan secepat mungkin. Segala kerjasama tuan/puan diucapkan ribuan terima kasih.

 

Yang benar,

Looi Tuan Chee


Rabu, 18 November 2020
thirumal thevadas ( Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. ): Ukur sempada lot rumah dan Penandaan semula bagi batu sempadan yang hilang

Salam.

saya ingin bertanya. rumah saya jenis berkembar (SEMI D ) mempunyai keluasan tanah. Pada awalnya saya membuat pagar hadapan rumah, saya tidak melakukan apa apa pembukaan pagar sempadan di bahagian tepi. hampir beberapa tahun yang lepas jiran saya telah membuka pagar sempadan tanpa kebenaran saya dan mendirikan dinding batu (separuh) dan telah mengalihkan lokasi asal pagar sempadan tanpa pengetahuan saya. 

berhubung kepada perkara ini, baru baru ini saya telah memerhati kerosakkan yang amat teruk kepada pagar sempadan dan ingin melakukan kerja pembaik pulihan dan pengantian pagar yang rosak, akan tetapi tidak dapat meneruskan kerja kerja penggantian kerana khuatir sempadan rumah saya telah diceroboh lebih lebih lagi dengan pendirian dinding baru. (separuh) saya memerhati 6"-10" sempadan rumah saya telah diceroboh apabila diukur sendiri.

untuk kepastian, apakah tindakan lanjutan yang saya harus lakukan supaya perkara ini dapat diselesaikan secara damai? perlukah saya melakukan ukuran dan penandaan sempadan secara rasmi?

keputusan saya untuk penggantian pagar baru adalah kerana jiran saya selalu mengaggu dan menceroboh kawasan rumah sewaktu ketidaan saya dan sering diganggu dengan najis anjing peliharaan mereka.

Mohon pencerahannya.


Selasa, 29 September 2020
MOHD ZAKARIA BIN MOHD ISA ( Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. ): permohona tanah

assalamualaikum dan salam sejahtera untuk maklumat tuan, puan saya ada mohon tanah peninggalan arwah ayah saya yang masih belum dapat hakmilik kekal dari tahun 1987 lagi. dan saya dipertanggungjawabkan oleh adik beradik untuk meneruskan permohoan tersebut, saya telah menghantar surat permohonan tanah ke pejabat tuan, dan setiap bulan saya ke pejabat tanah untuk tanyakan status permohon tersebut tetapi jawapannya tetap sama masih dalam proses selama 2 tahun berlalu saya pergi ke pejabat tanah tanya status, jawapan kena buat surat ke 2 untuk permohonan tanah. setelah surat di hantar saya kena bayar wang untuk plan... dan diberitahu tunggu sehingga di hubungi. sudah hampir 3 tahun menunggu masih belum ada jawapan.   


Sabtu, 26 September 2020
Ahmad Faizin ( Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. ): Aduan Kucing Jiran

Assalamua'alaikum dan Salam sejahtera.

Saya ingin mengadu pihak tuan mengambil tindakan terhadap jiran rumah saya beralamat No 13, Jalan Serdang Bistari 1, Taman Serdang Bistari 32000 Sitiawan

Mereka memiliki lebih dari 20 ekor kucing dengan keadaan tidak terurus menyebabkan kucing sering merosakkan hartabenda kawasan persekitaran, Bau najis dan juga kencing merata-rata.

Sekian Terima Kasih.

Ahmad Faizin


Selasa, 11 Ogos 2020
PARASAKTHY A/P SUBRAMANIAM ( Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. ): ADUAN TENTANG POKOK BESAR DI HADAPAN RUMAH YANG MEMBAHAYAKAN PENGHUNI RUMAH

Kepada,

MAJLIS PRBANDARAN DAERAH MANJUNG,PERAK

5 OGOS 2020

Saya Pn. Parasakthy a/p Subramaniam No. Kad Pengenalan 720301085964 telah membuat aduan kepada Majlis Perbandaran Daerah  Manjung tentang pokok besar yang tumbuh di hadapan rumah saya No. 559 FASA 2 J SERI Manjung, Perak.  Saya telah datang ke pejabat  Daerah Manjung pada tanggal 16/3/2020 untuk membuat aduan tentang pokok besar yang tumbuh di hadapan rumah saya. Pokok ini amat membahayakan penghuni rumah tersebut kerana dahan-dahan dan batang pokok yang jatuh mempunyai duri dan  menyebabkan  penghuni rumah  mengalami kecederaan di kaki dan terpaksa dirawat di hospital akibat terkena dahan  duri yang tajam pada pokok tersebut. Pada 16 Julai saya telah datang dari Kuala Lumpur  untuk membuat aduan secara bertulis bagi tindakan pihak tuan. Sejurus  itu, mula PKPB  dan PKPP dan saya faham Majlis perbandaran tidak dapat memantau hal tersebut. Sekarang kami minta jasa baik pihak tuan kerana penghuni rumah ialah seorang pesakit diabetis dan takut untuk keluar rumah sekiranya terpijak duri dahan lagi.

Amatlah besar harapan saya sekiranya pihak tuan mengambil tindakan sewajarnya.

Sekian terima kasih.

(PARASAKTHY A/P SUBRAMANIAM)

NO.559 FASA FASA 2J

SERI MANJUNG PERAK.

 


Rabu, 05 Ogos 2020
 
Powered by Phoca Guestbook
splwpk-feedback-form="splwpk-feedback-form"
splwpk-search-function="splwpk-search-function"